Bisikletten Hiç Düşmedim Diyen Var Mı?????????

:):):)



        Çocukluğundan söz ederken bisikletten bahsetmeyen çok az kişi çıkar.Büyüğünce bisiklete binilmez mi demeyin elbette binilir.Ama gelin görün ki çocuklukla özdeşleşmiş elden ne gelir. Eeee  tabi o heyecanlı anlarda bunu kim icat etmiş diye düşünmeyiz.Kim icat etmişse iyi etmiş der geçeriz.Ama ben merakıma yenik düştüm  ve kimmiş bu kişi, bisikleti nasıl icat etmiş bakalım diyerek araştırdım.

 1791 yılında Bisiklet Fransa’da doğdu. İki tekerlekli bir oyuncak yapmayı düşünen Sivrac Kontu pedalı olmayan üzerine oturanın ayaklarını teperek yürütmek zorunda olduğu bir oyuncak yaptı.

          Leonardo Da Vinci’nin yaptığı çizimleri kullanarak bilinen ilk pedallı bisikleti üreten kişi Kirkpatrick Mac Millan’dır. 1839-1840 yılları arasında İskoçya’da üretilen bu bisiklet, halen Londra Science Museum’da sergilenmektedir. 
 
         1861 de Fransız Ernest Michaux’un bisikleti pedalı daha etkin bir şekilde kullanmıştır.Bundan sonra bisiklet Avrupa da yayılmaya başlamıştır. Demir tekerlekler ve ağır tahta yapı dolayısıyla, bu ilkel bisikletler "kemik sarsan" diye isimlendirilmekteydi.

           1870 yılından sonra geliştirilen yeni bisikletlere “Bicyole” ismi verilmiştir. Bu modelde ön tekerleğin çapı bir ile 1,5 metre arasında değişmiştir.H.J.Lawson adında bir İngiliz, 1874 yılında,arka tekerleğin zincirle hareketini sağladı. 
         
         1885'de, "Rover Emniyetli Bisikletler" i piyasaya sürdü. Bu modelde tekerlekler eşit büyüklükteydi.Binen kimsenin oturacağı yer (sele),arka tekerleğe biraz daha yakındı. 
         
         1888 yılında Doktor Dunlop pnömatik (hava basılan) lastiği buldu. Böylece tekerleklerin hareketi daha düzen kazandı ve bisikletin modernleşmesi,bugünkü haline ulaşması yolunda bir adım daha atılmış oldu. 
          
    Yazın geldiği şu güzel günlerde bisikletlerimizi daha çok konuşacağız gibi geliyor...Düşmeden bisiklete binilmez ama siz yine de kendinize dikkat edin:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder