Doğu'nun Yedinci Oğlu

      
  SEZAİ KARAKOÇ




          Sezai Karakoç, 1933 yılında Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde doğdu.Çocukluğu  Ergani, Maden ve Dicle ilçelerinde geçmiştir. Altı yaşında ilkokula başladı ve 1944 de Ergani’de ilkokulu tamamladı. Maraş ortaokuluna parasız yatılı öğrenci olarak kayıt yaptırdı.1947 de burayı bitirerek Gaziantep’te yine parasız
yatılı lise öğrenimine başladı. Gaziantep lisesinden 1950’de mezun oldu. Felsefe okumak istediği için İstanbul’'a geldi.  Kendi parasıyla okuyamayacağını anlayınca, o zaman parasız yatılı kısmı bulunan Siyasal Bilgiler Fakültesi sınavına girdi. Sınav sonuçlarını beklerken de Felsefe bölümüne kayıt yaptırdı.. Eğer sınavı kazanmazsa felsefe eğitimi alacaktı.
          
        Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesini kazanarak başladığı yüksek öğrenimini,
1955’te fakültenin mali şubesinden mezuniyetle tamamladı. Pek çok resmi görevde
bulundu. Görevi icabı Anadolu’yu çok gezdi ve birçok il, ilçeyi inceleme, tanıma
fırsatı buldu. 1960-1961 yıllarında yedek subay olarak askerlik görevini yerine
getirdikten sonra görevine kaldığı yerden devam etti.
        
       1967 yılında İslamın Dirilişi ve Yazılar adlı kitaplarından dolayı yargılandı. Büyük Doğu, Hisar, Akpınar, Dernek, Düşünen Adam, A dergilerinde deneme ve şiirler, Yeni İstanbul, Sabah ve Milli Gazete’de fıkra yazıları yayınladı. Mart-nisan 1960’ta iki, mart 1966 - mart 1967’de oniki, ekim 1969 - ocak 1971’de onaltı sayı olmak üzere Diriliş dergisini yayınladı. 
         1974’ten itibaren düzenli olarak 18 sayı yayınlanan, 1976’dan itibaren gazete biçiminde çıkan Diriliş dergisi yerli düşünce ve edebiyatın en önemli dergilerinden biri oldu. 
         1977-78, 1980 ve 1983 yıllarında da yayınlanan Diriliş, son olarak 1987-1993 arası altı yıl haftalık olarak yayınlanmıştır. Diriliş Dergisi, gerek edebiyatımız gerekse fikir ve kültür hayatımız için bir okul olmuş, çok sayıda aydın ve sanatçı yetiştirmiştir.
           1990 yılında "güller açan gül ağacı" amblemiyle Diriliş Partisi'ni kurdu. Yedi yıl Partinin Genel Başkanlığını yürüttü. Ancak bu parti 19 Mart 1997'de üstüste iki defa genel seçime girmediği için kapatıldı. 2006 yılında kültür bakanlığı özel ödülü ile ödüllendirildi. 2007 yılında Yüce Diriliş Partisi'ni kurdu ve halen partinin genel başkanlık görevini yürütmektedir.  Karakoç, 2011 yılı Cumhurbaşkanlığı edebiyat ödülüne layık görüldü fakat kendisine verilen plaket ve para ödülünü reddederek bu ödülü almaya gitmedi.
          Şiir, sanat ve düşünce ile yüklü hayatına, çilesine, duygu ve duyarlıklarına
değinmek çok da kolay değil. Bunun için büyük bir çalışma gerekir. Kısaca, ‘şiir
üslubu bakımından, az çok İkinci Yeni’ye yakın sayılsa da, şiirinde işlediği
temalar, inandığı değerler bakımından şiirimizde yeni ve değişik bir sestir’
demek mümkün.
ESERLERİ:
Şiir Kitapları: 
Körfez,Şahdamar,Hızırla Kırk Saat,Sesler,Taha’nın Kitabı,Gül Muştusu,Zamana Adanmış Sözler,Leyla ile Mecnun, Mona Rosa.

Araştırma ve Fikir Kitapları: 
Yunus Emre, Mevlana, Mehmet Akif, İslam’ın dirilişi, İslam Toplumunun Ekonomik Strüktürü, Ölümden Sonra Kalkış, Mağara ve Işık.

Hikaye Kitapları:
Hikayeler I - Meydan Ortaya Çıktığında (1978), Hikayeler II - Portreler 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder