Isaac Newton
Newton buluşları ve keşifleriyle bütün bir eğitim hayatımı kabusa çevirse de insanlık adına ne kadar önemli olduğunu yaptıklarıyla tarihe, zamana yön veren biri olduğundan bahsetmeden edemicem.
En büyük matematikçi ve bilim adamlarından biri olan Newton 4 Ocak 1642 yılında İngiltere de doğmuştur. Newton daha dünya ya gelmeden babasını kaybetmiş, annesi de daha sonra ikinci evliliğini yapmıştır.Bundan sonra da geleceğin bilim adamı babannesiyle yaşamaya başlamıştır.
Newton on iki yaşında Grantham'da King's School'a yazıldı. Bu okulu 1661'de bitirdi. Aynı yıl dayısını ısrarları ve yardımıyla Cambridge Üniversitesi'ndeki Trinity Kolej'ine girdi. Nisan 1665'te bu okuldan lisans derecesini aldı. Lisansüstü çalışmalarına başlayacağı sırada ortalığı saran veba salgını yüzünden üniversite kapatıldı. Anlayacağınız bilim adamının peşini zorluklar kolay kolay bırakacağa benzemiyordu.
Ama bu olayın en önemli buluşlarını gerçekleştirecek bir ortam oluşturacağının da farkında değildi.Salgından dolayı iannesinin evine sığınan Newton burada iki yıl boyunca çalışmalarını sürdürdü.
Rene Descartes analitik geometriyi, Johannes Kepler kendi adıyla anılan üç kanundan ikisini bulmuş olarak 1667'de Trinity Kolej'ine öğretim üyesi olarak döndü.Kendimle kıyaslayınca nasıl dayandı bilmiyorum ama Newton "Hareket Kanunu" ve "Yerçekimi Kanunu" bulduktan yıllar sonra yayınlamıştır.Bu kadar uzun süre beklemesi çekingenliğinden midir yoksa eleştiriye tahammülsüzlüğünden mi bilinmez.Newton'un en önemli buluşu şuan binlerce üniversitelinin başını ağrıtan diferansiyel ve integral hesaptı. Isaac Newton'u tarihin en büyük üç matematikçisinden biri yapanda bunlardı. Pek çoğumuzun İntegralle bir türlü yıldızının barışmamış olması bu kavramlar neticesinde çok büyük kolaylıklar elde edildiğini göz ardı ettiremez.
Newton 1671'de ilk aynalı teleskopu gerçekleştirdi, ve ertesi yıl Royal Society üyeliğine seçildi. Royal Society'e sunduğu renk olgusuna ilişkin bildirisinin eleştirilere hedef olması, özellikle Robert Hooke tarafından şiddetle eleştirilmesi üzerine Newton tümüyle içine kapanarak, bilim dünyasıyla ilişkisini kesti.Newton ancak yakın dostu ünlü astronom ve matematikçi Edmond Halley'in çabalarıyla altı yıl sonra bilimsel çalışmalarına geri döndü.1699'da Fransız Bilimler Akademisi'nin yabancı üyeliğine 1703'de Royal Society'nin başkanlığına seçildi.
Yaptığı çalışmalarla hayattayken takdir görme şerefine erişen Newton uzun yıllar boyunca rahat ve mutlu bir yaşam sürdü . Ve 31 Mart 1727 yılında geriye pek çok şey bırakarak bu dünyadan ayrıldı.
öğrenciler olarak pek sevmesek de gayet başarılı bir adam . yiğidi öldür hakkını yeme demişler :)
YanıtlaSilfiziğin babası
YanıtlaSil