Biraz da gelişim...


Jean Piaget



   Piaget İsviçre’ nin Fransız kesimindeki,
Neuchatel bölgesinde 1896 yılında doğdu  Babası Arthur Piaget, Ortaçağ tarihi profesörüydü. Annesi Rebecca Jackson, zeki ve enerjik biriydi. Küçük yaşta doğa bilimleriyle yakından ilgilenen dahi bir çocuktu. 10 yaşındayken gerçekleştirdiği gözlemler yalnızca üniversite kitaplarında açıklamaları bulunabilecek türde çalışmalardı. Kitaplık görevlisinin kendisine bir çocukmuş gibi davranmasına son vermek amacıyla “albino serçelerin görüş gücü “ üzerine kısa bir not yayımladı ve amacına ulaştı. Bu yazı daha sonraki yıllarda yazacağı 60 dan fazla kitabın ve yüzlerce makalenin bilimsel bir başlangıcı oldu.Liseden sonra Neuchatel Üniversitesi’ne devam etti.
          Aslında Piaget, Neuchatel Üniversitesi'nde biyoloji doktorasıyla mezun olmuştu. Ama annesinin psikolojik sorunları olması onu psikopatolojiye itti. 1919'da Piaget Paris'e taşındı ve psikopatoloji, epistomoloji ve bilim felsefesi dersleri aldı. Araştırmaları onu deneysel alana itti, ki Alfred Binet ile birlikte zeka testlerini geliştiren Dr. Theophile Simon da ona bunu önermişti. Piaget çocukların neden her zaman zeka testlerinde yanlış cevabı seçtikleriyle ilgilenmeye başladı. Bu onu çocukların bilişsel gelişimi konusunda çalışmak için motive etti.
Piaget'nin çalışmaları aşırı derecede kapsayıcıdır, aslında Piaget bilginin çalışılmasına bakışını genetic epistomoloji olarak tanımlıyor. Piaget psikolojinin epistomolojinin felsefi problemiyle biyolojik zekanın arasındaki bağlantıyı tam açıklayamayacağını hissediyordu.
        
       Piaget 1955'de Cenevre'de kendi uluslararası genetik epistemoloji merkezini kurdu. Piaget Cenevredeyken ağzında piposu, altında bisikleti ve kar beyazı saçlarıyla caddelerde ve üniversitenin civarında gezinen bir entellektüel figür oluverdi. 1979'da öğretmeyi bıraktı, emekli oldu ama öldüğü tarih olan 1980 yılının ortalarına kadar çalışmalarına devam etti.

Temel Eserleri
  • Le Langagvövmcömmcdkt la Pensée chez l’En­fant - Çocukta Dil ve Düşünce
  • La Représentation du Monde chez l’Enfant - Çocukta Dünya Tasarımı
  • Introduction à l’Épistemologie génétique - Genetik Episte­molojiye Giriş
  • La Naissance de l’Intelli­gence - Zekânın Doğuşu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder